Trimming av Golden Retriever
Alle som har klipt Golden noen ganger vet at man klipper hver hund ulikt.
Hunder er som oss mennesker, de har virvler på ulike steder og pelsen er ulik. Pelskvaliteten kan også variere. En del hunder har tynn og lite pels, andre har tyngre med mer bølger/krøller. Men sånn gjør nå jeg det.
Generelt gjelder:
Pelsstell av Golden for hverdagsbruk skal egentlig bare oppfylle en funksjon. Det skal være behagelig for hunden og ikke ha så mye pels. Og den drar ikke inn så mye skitt. Ved utstilling vil jeg at hunden skal se naturlig ut, ikke klipt! Det skal se naturlig ut.
En hund med mye farge må alltid klippes tidligere enn en lys hund. Hvis hunden har samme farge på dekkhårene som på underullen kan man faktisk klippe den dagen før utstilling. Men jeg foretrekker at jeg har god tid (ca. 3uker før utstilling) slik at jeg får sett hvordan pelsen legger seg og at jeg har tid til å finjustere.
Klipp alltid forsiktig første gangen. Det er viktig å ha en hund som kan sitte og stå i still, når man skal stelle og handtere hunden. Det er bare å øve og øve enda litt mer.
Jeg begynner allerede når valpen er liten, kanskje allerede etter 9 uker, still den opp på et bord. Både for å se eksteriøret og for at valpen som liten skal kunne stilles pent oppå et bord og la seg klippes og handteres. Om ikke annet er det bra om man må til veterinæren.
Verktøy
Vektøyet som jeg bruker finnes i forskjellige prisklasser. Det finnes veldig dyre sakser og billige sakser. Klipper du bare av og til for hverdagsbruk trenger du kanskje ikke en dyr saks. Men en god liten saks er nødvendig, likeså en effileringssaks. Om effileringssaksen er enkelt eller dobbeltsidig er egentlig en smakssak.
Når du begynner å klippe, klipp bare litt. Føl deg fram og for all del kam bort det du klipper for hver gang, så ser du om det blir klipt nok før det blir for mye.
Jeg anvender en børste eller et stål kam å gre med når jeg klipper.
Bad til hverdags og før utstilling
Bad din hund når den er skitten og helst før du klipper den. Saksene blir fort ødelagt på en skitten pels. På vinteren når det er kaldt må du holde hunden inne til den er tørr. Jeg anbefaler også en kraftig hundeføner, Golden bader jo ofte frivillig ute!
På vinteren når det er mye salt på veiene i tettbygde strøk, kan du bare skylle den når den er skitten. Ikke bruk sjampo hver dag, det sliter på hår og hud.
Om sommeren er alt mye enklere. Har man tilgang til et vann og har en hund som liker vann apport, kan man sjamponere den ved vannet. Jeg kaster ut en dummy, lar hunden hente den for å bli våt. Sjamponerer og kaster dummyen ut igjen for å skylle.
Ved utstillingsbading må man starte tidlig, spesielt hvis hunden har fluffy eller virvlet pels på ryggen. Bad i så fall hunden et par uker før utstillingen for at pelsen skal ha tid på seg til å legge seg ordentlig.
Bruk gjerne en litt fetere sjampo og kanskje litt balsam for å få ned pelsen ordentlig. Normalt bruker jeg å bade hunden to dager før utstillingen.
Har man en hund med tung, fet pels kan man bade den dagen før eller til og med samme morgen. Her slipper du å bruke balsam siden pelsen legger seg selv. Pass bare på at pelsen legger seg i riktig retning når den tørker. Jeg bruker å gre med en vanlig hårbørste i pelsens retning mens den tørker.
Hvis man ikke har hatt tid til å bade hunden i god tid, er det nesten bedre å bade den samme morgen og så føne den tørr. Ellers kan man risikere at hunden sovner med våt pels og da har man en hund med pels i alle retninger om morgenen.
I så fall, bløt hunden og sett litt gele i pelsen og føn den etterpå tørr. Et alternativ er å legge en stor handduk rundt hunden å la den sove med den. Risikoen her er at sikkerhetsnåler som du må feste med kan gå opp å skade hunden. Jeg anbefaler ikke dette.
Effileringssakser
Hvis du ikke har trimmet pels på hund før så anvend en dobbel effileringssaks. Med denne kan du klippe litt feil uten at det vises så mye. På den doble er skjærene på begge sider. Jeg bruker nesten alltid dobbel saks.
Bruker du en enkelt effileringssaks vises det mye lettere om du klipper feil. Denne saksen bruker jeg kun når jeg skal stelle en hund som er virkelig ustelt eller har veldig mye pels på front eller bukser. På den enkle er det kun skjær på ene siden mens den andre siden er slett.
Frampoter
Begynn med å sette hunden på samme vis som når du klipper klørne, mellom dine egne ben. Løft opp labben og start med å klippe langs ytterkanten av potene.
Klipp etterpå mellom putene, imens du holder dem i sammen. Altså ikke innimellom men kun det hår som stikker ut. Til potene bruker jeg en vanlig liten saks som er litt bøyd.
Labbene skal se runde og katteaktige ut.
På oversiden mellom tærne kan det stikke opp pels, plukk op all slik pels og klipp jamt med enkel eller dobbel effileringssaks. Slik gjør jeg også med bakpotene.
Iblant kan man se at klørne er framklipte, dette er nok en smakssak. Men jeg synes det er penere om pelsen går jevnt mot underlaget og altså slik at det ikke er framklipte klør.
På baksiden av frampotene klipper man opp til den øvre puten, jevnt og fint. Her kan du også se forskjellen mellom en klipt og uklipt framlabb.
Ørene
Ørene stusses på ørelappen med en dobbel effileringssaks. Den ullete pelsen oppå ørene bør tynnes ut slik at den blir jevn. Her gjelder også det å gre mellom hver klipp sånn at man har kontroll over hvor mye som er klipt bort. Tynn ut med effileringssaksen rett under øret, inn mot kroppen, sånn at det ikke blir så tykt med pels der.
Ta tak i spissen på ørelappen og gre pelsen nedover. Klipp langs øre-kanten fra spissen inn mot kroppen på hunden.
Jevn også til spissen på øret sånn at overgangen blir myk. Løft på øret og jevn til ørets nedre kant. Kanten klippes med enkel effilerinssaks eller skarp saks.
Front
Til hverdags trengs en liten trimming nå og da. Hunder som ikke er trimmet får som et heng under haken. Og det ser ikke særlig trivelig ut. Det samler seg også mye skitt og rask her og det kan begynne å lukte om man ikke børster og trimmer det ordentlig.
Fronten stelles skikkelig et par uker før utstilling. Mest for at det skal se naturlig ut. Begynn med å klippe opp langs den langsgående virvelen midt under haken.
Virvelklipp
Her klipper jeg med den doble saksen. Gre pelsen feil vei, så stiller virvelen seg litt opp og det er lettere og se hvor du skal klippe. Jeg klipper tett inntil huden.
Først nedenfra og opp. Begynn presis ved frambrystknappen og klipp oppover og helt tilslutt når du er ferdig med fronten, ut mot sidene på halsen. Klipp på skrå oppover langs sidene for å fremheve vinklene.
Du kan bruke halve klipp her, for ikke å ta for mye av gangen. Her er det lett å gjøre feil. Det samme kan du gjøre oppe på hals og ryggen for å fremheve halsen bedre. Gre rent etter nesten hver klipp.
Finpuss siden neden fra og opp, ved frambrystknappen og oppover. Hvis hunden har mye pels som henger ned mellom forbena, klipp også her med effileringssaksen og gre mellom klippene.
Hvis hunden har mye pels framme og mindre bak, må man ta mer fram. Eller motsatt.
Hunden skal ikke se framtung eller baktung ut. Når man trimmer fronten er det viktig å gre sånn at man hele tiden har oversikt. Det er snart gjort å ta for mye.
Så se litt og gre og titt på resultatet. Gjerne i et speil. Klipp heller for lite enn for mye. Så kan du ta mer om noen dager.
Bak labber
Bak potene klippes med hunden i stående eller evn først i liggende og siden i stående.
Finpusset gjør jeg i stående.
Klipp på samme vis som framlabbene. Hold sammen putene og klipp rent, det som stikker ut.
Dra opp håret på oversiden av tærne og klipp med effileringssaksen.
Finpuss siden i stående rundt poten mot gulvet. Slik at det blir en rund og fin pote.
Haser
Børst opp pelsen feil vei. Nedenfra og opp.
Bruk enkle eller dobbel effileringssaks, først nedenfra og opp, gre rent.
Gre pelsen ned og jevn med en saks forsiktig.
Bukser
Buksene jevnes til i ytterkant og trimmes eventuelt om de er veldig hårete.
Hvis pelsen er lang og faller som et skjørt, kort ned den med en enkel saks, slik at den går i en fin bue oppover. Gre imellom klippene. Hvis det finnes pels nedover mot hasevinkelen, klipp bort sirka tre fingrer bredde fra hasene og oppover, husk å gre. Slik får du en bedre vinkel.
Hale
Halen formes som en sabel med en skarp saks. Start med å klippe bort all pels på halespissen.
Spissen på halen skal nå til hasespissen. Om du har en hund som har lang hale, må du klippe nær inntil haletuppen og motsatt om du har en med kort
Om hunden har kort hale lar du litt mer pels være igjen i enden.
Dra all pels bak og hold alt samlet lengst ut.
Klipp så bort så mye som du synes lengst ute. Hold i haletippen, rist lett og gre eller børst ned all pels, slik at det blir lett å se hvor man skal sette saksen. Jevn siden til hele veien, slik at kanten blir jevn og fin på nedsiden.
Og så var det klart
Håper nå at du tør å klippe din Golden selv.
Det blir bedre for hver gang man prøver. Om du er usikker, kan sikkert din oppdretter hjelpe deg. Du kan også kontakte meg.
Uansett har vi alle vært der du er nå så lykke til.
Tekst og bilder: Robert Terjesen ( copyright )