Dette må du tenke på før du skaffer deg hund

En hund er; en å være glad i, en som alltid vil logre når du kommer hjem, en som alltid vil være med på tur, en som alltid vil være der når du trenger det og en som ikke vil noe annet en å følge deg hele sitt liv. Alt dette kan du få, men har du tenkt gjennom det? Her er en liten liste som gir deg en idè av hva det vil si å forvalte et liv.

Har du lyst på hund?

Å skaffe hund er en viktig avgjørelse og vil påvirke livet ditt i mange år, kanskje de nærmeste 10-15 årene. Derfor bør du bruke hodet og ikke hjertet når du vurderer om du skal gå til det store skrittet å skaffe deg en firbent venn.

Mange flotte, friske hunder avlives og omplasseres hvert år fordi eierne ikke kan eller vil beholde hunden. Kanskje hadde de ikke tid likevel? Kanskje ble hunden uregjerlig, fordi den ikke fikk tilfredsstilt sine behov? Kanskje var ikke rasen helt sånn som man hadde tenkt?

En grundig vurdering i forkant kan spare deg – og hunden – for triste og unødvendige beslutninger senere.

Har du tid?

Hunder er sosiale dyr og trenger å være sammen med flokken sin, altså menneskene som eier den. Har du anledning til å gi hunden nok oppmerksomhet og omsorg?

De fleste hunder tåler å være alene hjemme 6-8 timer om dagen dersom de trenes opp til dette over tid. Dette betyr imidlertid at du må gi hunden nok oppmerksomhet før du går på jobb og når du kommer hjem. Dersom hunden er mye alene hjemme på dagen, trenger den mye selskap på ettermiddag og kveld. Det kan bety at du må forsake andre ting på kveldstid.

Hunden må luftes minst tre ganger om dagen. I tillegg til å gjøre fra seg, trenger den også å bruke både kroppen og hodet for å få tilfredsstilt sine behov. De ulike hundetypene er avlet for ulike «jobber» og trenger derfor ulik form for aktivitet for å være fornøyde og veltilpasset. Hvis hunden får for lite mosjon eller stimulerende aktivitet, kan den utvikle atferdsproblemer. Det samme gjelder hvis hunden blir overstimulert på grunn av overdreven leking eller mangel på rolig aktivitet og hvile.

Tenk også gjennom hvilken rase som egner seg i en barnefamilie. Det handler om gemytt, men også om hvor mye mosjon den trenger og hvor tidkrevende pelsstellet er.

Tilbring tid sammen med andres hunder før du bestemmer deg, det er en god ide å være fast hundepasser/feriehjem for andres hund før man tar den endelige beslutningen.

Det er krevende å fostre en valp til en trivelig voksenhund. Vurder om du heller skal ta til deg en voksen omplasseringshund. Da hjelper du en hund til et nytt hjem og sparer arbeid med å oppdra hunden. Det er også enklere å vurdere gemyttet til en voksen hund og se om den passer inn i dine omgivelser.

Passer hund i din familie?

De fleste barn ønsker seg hund, men husk at det er de voksne som får ansvaret. I Norge er det forbudt å overlate ansvaret for dyr til barn under 16 år. Barn går ofte lei, så vær innstilt på at det er du som må lufte hunden hver morgen, middag og kveld og ellers se til at den får den omsorg og stimulans som er nødvendig. Det kan bety at du må være sammen med hunden mens resten av familien er i skibakken, på shopping eller kino. Hunden tar heller ikke hensyn til om du er sliten etter en lang dag på jobb og må lage middag før du følger barna på trening. Hunden må uansett luftes etter mange timer alene. Hvis hunden ikke kan tas med på de aktivitetene resten av familien skal på, så bør man vurder om man har tid. Og er du sikker på at du eller familie ikke er allergiske?

Enslig hundeeier?

Å være alene med hund kan legge begrensninger på hvor mye tid du kan bruke på reiser, fritidsaktiviteter og jobb. Hunden trenger samme stimuli som en hund som bor hos en familie, men dersom du ikke har noen å dele pliktene med, kan det være tidkrevende. Hunden trenger luftig og stimuli også om du skulle bli syk, plutselig må på jobbreise eller må jobbe lange dager.

Kanskje du kan alliere deg med noen som vil ta deler av ansvaret?

Hvilken hund passer for eldre?

Mange eldre har god tid, og en hund kan være en helsefremmende venn. Men tenk gjennom hvilken hund som passer. Selv om du har hatt hund tidligere kan det hende du ikke er like sprek som før? Kanskje bør du velge en annen rase enn forrige gang? Ulike raser har ulikt behov for aktivitet, du kan sikkert finne en som passer ditt aktivitetsnivå. Dersom du er alene bør du også inngå avtale med noen som kan avlaste deg og eventuelt overta ansvaret dersom du for eksempel skulle bli syk.

Har du råd?

Det koster penger å ha hund. Dersom du ikke overtar en omplasseringshund, koster den ofte mange tusen i innkjøp. Deretter kommer utgifter til fôr, forsikring, veterinærbehandlinger, vaksiner og medisiner, utstyr, kennelopphold, pelsstell og kurs. Et omtrentlig anslag anslår utgiftene til mellom 900-1700 kroner i måneden, hvis du sprer alle utgiftene utover året.

Når du endelig har bestemt deg

Dersom du har gjort alle vurderinger og har bestemt deg for å skaffe en hund, starter jobben med å få den til å bli en fin og trivelig kamerat. Da er det viktig å lese seg opp på relevant litteratur og finne et godt valpekurs.

Tekst: https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/kjaledyr_og_konkurransedyr/hund/bor_du_kjope_hund.16289

Ring meg